Helt til nylig så har hudpleiere med spesialutdannelse innen laser hatt lov å utføre mildere laserbehandlinger. Dette er nå blitt en forandring på. I henhold til Terje Christensen hos Statens Strålevern gjelder nå følgende (han fikk tilsendt brev fra en hudterapeut og som svar sa han følgende):
“Så langt jeg kan se vil ikke din utdanning som hudterapeut gi deg autorisasjon som helsepersonell (korriger meg hvis jeg tar feil). I Veileder 8 som du kan finne på www.nrpa.no er det redegjort for at bare helsepersonell med spesiell opplæring kan betjene lysbehandlingsapparatur (herunder laser).
Vi er klar over at det er grupper som vet mye om hudbehandling som ikke vil kunne bruke optisk stråling i behandling, og dette er diskutert med Statens helsetilsyn. De forvalter helsepersonelloven og vurderer § 40 i nåværende strålevernforskrift på den måten at helsepersonell ikke kan bruke medhjelper i dette tilfellet.
Det er vedtatt ny strålevernforskrift som begynner å gjelde fra nyttår, og heller ikke i den er det noen åpning for at ikke-helsepersonell kan gjøre laserbehandlinger.
Det er kommet krav om at “lege inngår i virksomheten” både når det gjelder bruk av laser klasse 4 og IPL o.l. på mennesker (§42 i ny forskrift).”
Derimot så er det ikke noe i veien for at vi hudterapeuter, hudpleiere kan benytte tjenestene til sykepleier/lege på våre hudpleieklinikker eller som Terje sa:
“Det skulle ikke være noe i veien for det. Betingelsen er selvsagt at sykepleier har nødvendig opplæring og at det også er en lege tilknyttet virksomheten (ved laser klasse 4 eller IPL).”
Så fra og med nyttår så må vi trå forsiktig og ikke krysse grensene vi ikke har lov til ettersom da kan vi stå ansvarlig på den verste tenkelige måte hvis noe skulle gå galt med en behandling noen av oss utfører.
Derimot så synes jeg privat og personlig at vi hudterapeuter og hudpleiere bør nå stå opp å kreve forandringer på dette. Spesielt vi som har gått en utdannelse på høyskolenivå og fått spesial opplæring og utdannelse i bruk av laserbehandlinger. Likeså burde vi få rettigheter til å utføre botox, restylane og andre behandlinger etter å ha gjennomført en grundig utdannelse som retter seg spesielt mot disse. Å andre siden kan det diskuteres om behandlinger så som laser, botox, restylane og lignende er henholdsmessig det som er det beste for huden. Mikronålbehandlinger kan i mange tilfeller erstatte det disse skal utføre og i så måte et mye sunnere alternativ for huden.
Det mange hudterapeuter burde begynne å fokusere på er hva som er sunt for huden og hva som ikke er sunt for huden – for til syvende og sist så skal vi være mån om hva vi tilbyr huden og hvordan vi pleier den.